ΑΡΘΡΟ: THE FLAG REPORT “ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ;”

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ 2021
27/04/2021
Άρθρο από newsbeast: Εξελίξεις στην ΠΝΟ: Εγκρίθηκε η καταψήφιση των οικονομικών της Ομοσπονδίας από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία
02/06/2021
Προβολή όλων

ΑΡΘΡΟ: THE FLAG REPORT “ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ;”

Αποκλειστικό! Εφοπλιστικές κουτοπονηριές πάνω σε ευάλωτους εργαζόμενους. Εκεί κατάντησαν οι πλοιοκτήτες;

May 18, 2021The Flag Report

Date: 18/05/2021 Time: 15:21

Η σχέση που αναπτύσσουν οι ναυτικοί με το βαπόρι και την ναυτιλιακή εταιρεία όπου εργάζονται είναι, εργασιακά, συμβιωτική. Πρόκειται για έναν πάρα πολύ δυνατό δεσμό. Όπως απέδειξε η πράξη, οι ναυτικοί μας, έβαλαν πλάτη πολλές φορές στις ναυτιλιακές εταιρείες, ώστε αυτές, να ξεπεράσουν την οικονομική φουρτούνα που προκάλεσε η πανδημία.

Περισσότερη εργασία, με ίδιο ή λιγότερο μισθό, φιλότιμο, υπομονή, κατάθεση ψυχής και σώματος, που κατέλαβαν οι κάθε ειδικότητας ναυτεργάτες, ώστε οι γραμμές να παραμείνουν ανοιχτές και βιώσιμες. Όμως, αυτή την κατάθεση ψυχής, κάποια «σαΐνια» των ναυτιλιακών εταιρειών, την εξέλαβαν ως κοινωνική και εργασιακή αδυναμία εκ μέρους του ναυτικού κόσμου και την εκμεταλλεύτηκαν. Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, εταιρείες με οικονομικά στελέχη χωρίς καμία καπιταλιστική παιδεία, χωρίς κανένα σεβασμό στην εργασιακή δεοντολογία, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, να έχουν αποφασίσει κουτοπόνηρα και ετσιθελικά, να αφήσουν εκατοντάδες οικογένειες χωρίς μισθό και εργασία, μόνο και μόνο για να αυξήσουν κατά μία σταγόνα, τα έσοδα των εταιρειών.

Τι έκαναν λοιπόν τα «σαΐνια», εκμεταλλευόμενα ένα παραθυράκι του νόμου; Μείωσαν, τεχνητά, των αριθμό των επιχειρησιακών κλινών στα πλοία, επιβάλλοντας ένα εσωτερικό «ψευδοlockdown», ώστε η σύνθεση του ξενοδοχειακού προσωπικού να παραμένει μειωμένη, παρ’όλο, που ο αριθμός των επιβατών αυξάνεται κατακόρυφα την καλοκαιρινή σεζόν! Δηλαδή, ο μειωμένος αριθμός πληρώματος, για διπλάσιους και τριπλάσιους επιβάτες!

Κατ’ αυτό τον τρόπο, έστειλαν στην ανεργία εκατοντάδες ναυτικούς, που κανονικά θα είχαν εργασία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Προσωπικό, που είναι άκρως απαραίτητο για την ασφάλεια του πλοίου και των επιβατών, αλλά και ζωτικό, για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, που αναδεικνύουν στο εξωτερικό, την ποιοτική διαφορά της Ελλάδος με τους υπόλοιπους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς.

Γνωρίζουμε τις εταιρείες και τους ανθρώπους που επέδειξαν αυτή τη δύσκολη περίοδο επούλωσης και ανάκαμψης της Εθνικής οικονομίας, κοινωνική αναλγησία και βλαχο-επιχειρηματική κουτοπονηράδα, μόνο και μόνο για να μπορούν κάποια μεγαλοστελέχη των ναυτιλιακών, να αγοράσουν μία έξτρα κούτα Κοχίμπα, με το Χριστουγεννιάτικο δώρο, στερώντας το ψωμί από οικογένειες σε οικονομική ανάγκη.

Να αναφέρουμε, ότι είναι ντροπή για την Ελληνική ναυτιλία και την Ελληνική σημαία των βαποριών, αυτή η εργασιακή συμπεριφορά; Να τονίσουμε, ότι αποτελεί όνειδος για το επιχειρείν, αυτός ο τρόπος σκέψης, σε έναν κλάδο, που, όπως αναφέραμε είναι κατ’ εξοχήν συμβιωτικός; Ειδικά, όταν οι ναυτεργάτες, έχουν κάνει τεράστιες θυσίες και έχουν βάλει μεγάλη πλάτη;

Μάθαμε, πως ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κύριος Πλακιωτάκης, έχει σκύψει με θέρμη πάνω στο πρόβλημα και θέλει να δώσει λύση. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες , τότε, ένα μεγάλο μπράβο στον Υπουργό που παρεμβαίνει. Η παρέμβασή του, εάν ευοδωθεί, θα είναι μία μεγάλη ανάσα για τους εργαζόμενους, αλλά και μία ισχυρή πολιτική τοποθέτηση, που θα κλείνει το νομικό παραθυράκι και θα ραπίζει την κουτοπονηριά ορισμένων χαρτογιακάδων, ώστε αυτή η κατάσταση, να μην παγιωθεί και να μη γίνει μόνιμο πρόβλημα στα πλευρά του Υπουργείου και της Ναυτιλίας, εν γένει.

Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε για ό,τι νεώτερο προκύψει πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

The Flag Report

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Comments are closed.